“ Jouw website in één dag online. Hoe relaxt is dat !?!”

In gesprek met Marieke Kuit van Marieke Webdesign

Marieke Kuit, 40 jaar, getrouwd en moeder van twee leuke kids. Vind zichzelf een perfectionist, is absoluut geen ochtendmens en sporten doet zij wel maar met gezonde tegenzin. Verder is zij prettig gestoord en houdt van vieze grapjes maken. Marieke wil mensen graag het naar de zin maken of speciaal laten voelen. Ze komt uit een ondernemersfamilie en wist als kind al dat ze ondernemer ging worden. Alleen heeft zij deze passie heel lang naast zich neergelegd omdat zij niet wist in wat.  In deze blog neem ik jullie mee in het verhaal van Marieke en hoe Marieke Webdesign is ontstaan.

Inspiratie om passie voor ondernemen te gaan volgen

Het feit dat Marieke uit een ondernemersfamilie komt en haar passie voor ondernemen jaren naast zich neer had gelegd maakt me nieuwsgierig. Als ik aan haar vraag waarom het even duurde voor zij daadwerkelijk ging ondernemen zegt Marieke: “ik ben begonnen aan het Grafisch lyceum maar eerst een jaar of tien rebels geweest. Bovendien vond ik Amsterdam veel te leuk. School heb ik heel weinig gezien en het Grafisch Lyceum ook niet afgemaakt. Vrij snel gaan werken en bij de Rabobank, mijn tweede baantje, blijven hangen”. Hier heeft zij tien jaar gewerkt tot door een grote reorganisatie haar baan misschien kwam te vervallen en de kans was dat Marieke boventallig werd verklaard. Deze reorganisatie was voor haar ook het moment om haar droom na te jagen, want voor een baas werken dat ging ze niet meer doen. En er was ook nog altijd dat stemmetje dat ze baalde van het Grafisch Lyceum.  Natuurlijk wil ik weten hoe zij dit heeft aangepakt. Marieke: “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben naar mijn leidinggevende gestapt. In dat gesprek heb ik verteld dat ik plaats wilde maken voor andere collega’s”.  Hierdoor kwam er ook ruimte om me om te scholen en heb aan het College of Multimedia een opleiding gevolgd tot Multi Media Engineer. Lijkt mij best spannend om van de een op de andere dag voor jezelf te beginnen. Marieke:” nee hoor, ik wist en voelde dat dit het was waar ik op had gewacht. Dus met die overtuiging direct met mijn eigen bedrijf gestart”.

Marieke Webdesign (website in één dag)

In gedachte had ik al besloten niet te vragen naar het ontstaan van haar bedrijfsnaam, dat is wel duidelijk toch. In plaats daarvan luister ik met volle aandacht verder naar Marieke haar verhaal en denk aan de ene kant: jeetje dapper hoor!  Aan de andere kant als ik naar haar kijk, zie ik de ervaring, vastberadenheid en enthousiasme die Marieke uitstraalt. Ik denk wel: “maar hoezo websites bouwen?”.  Marieke:” drukwerk was in die tijd niet meer de nieuwe mode. Steeds meer gebeurde online. Mij wordt ook helemaal duidelijk waarom websites bouwen haar grote passie is, als ze vertelt hoe Website in één dag is ontstaan. Marieke: ”Website in één dag is een toevalstreffer. Er was een klant die graag mee wilde kijken bij het bouwen van haar website. Met als doel dat ik haar meteen zou leren hoe dat moest. In de praktijk kwam van het leren niks terecht. Terwijl ik de website aan het bouwen was, kletsten we over van alles en sparden we over haar wensen voor de website. End of the story de website was aan het einde van de dag klaar”.  Als ik Marieke met een grote lach hoor zeggen: “zowel de klant als ik, vonden het zo leuk om het op deze manier te doen. Mijn hartje ging er sneller van kloppen”. Krijg ook ik die glimlach op mijn gezicht. Ik herken dat gevoel namelijk, want ik heb al mogen ervaren hoe het is om met Marieke samen te werken.

Odin Grafisch Ontwerp

Trouwens over samenwerken gesproken. Als het om de grotere websites gaat, die niet in een dag gemaakt kunnen worden, schakelt Marieke Odin van Rijswijk in van Odin Grafisch Ontwerp. Odin maakt een rete strak ontwerp en Marieke bouwt de website. Marieke:” dat over en weer mailen over het ontwerp is niet zo mijn ding. Ik ben meer van het persoonlijke. Dus ja, mijn passie ligt echt bij website in één dag. Ik vraag haar hoe zei elkaar hebben gevonden. Ook hier komt weer dat bekende kopje koffie om de hoek kijken. Marieke: ”kopje koffie, leuk gesprek en dezelfde liefde voor vieze grapjes, dat was meteen een match. Bovendien wilde ik destijds Website in één dag uitbreiden met een fotoshoot. Mooi meegenomen dat Odin ook nog eens fotograaf bleek te zijn. Behalve je website in één dag, ga je dus ook gezellig met Odin op fotoshoot”. Ik weet daar natuurlijk alles van. Echt een dag waarop je als klant in het zonnetje wordt gezet, iets van model voor een dag!

Wat maakt jouw bedrijf en concept uniek?

Dan kom ik met de wat lastigere vraag. Een vraag die niet iedere ondernemer zo één twee drie kan beantwoorden. Ik geloof namelijk dat ieder bedrijf Unique Selling Points heeft. Als ik deze vraag aan Marieke stel, aarzelt ze geen moment. Marieke:”. Uniek aan mijn concept is dat het een twee in één product is, want je krijgt niet alleen een website, je leert ook gelijk hoe je je website het beste kunt onderhouden en hoe je aanpassingen moet doen. Ik ben van mening dat een website bouwen leuk hoort te zijn. Je wilt hier niet maanden op wachten of mee bezig zijn.  Het is ook de start de van de onderneming, de eerste blikvanger. Veel ondernemers beginnen vol goede moed maar als het niet lukt dan begint de stress. Niet onbelangrijk als het je is gelukt dan moet je jouw website ook nog bijhouden. Een klus waar ondernemers vaak tegen op zien, omdat ze denken dat het heel ingewikkeld is. Maar door de uitleg én de op maat gemaakte video’s, kunnen ondernemers heel gemakkelijk zelf hun website bijhouden en onderhouden.

Dus tijdens de fotoshoot en op de dag van het bouwen zorg ik dat de klant centraal staat. De klant kan ook direct meedenken en hoeft verder niets te doen. Ja vooral genieten.  Bij mij ga je dus na een fotoshoot en gezellige dag op kantoor met een jouw eigen website naar huis. Met in je achterhoofd mij als backup voor als er iets mis gaat of ergens niet uitkomt”. Tja daar weet ik alles van want ik bel, app of mail Marieke regelmatig met van alles. Het fijne het is allemaal oké.

Hoe zie je de toekomst als ondernemer?

Als laatste ben ik benieuwd wat de plannen voor de toekomst zijn. Marieke begint enthousiast te vertellen over haar ambitieuze plannen. “Nu zit ik in een pand met meerdere ondernemers. Super gezellig en erg fijn om met andere ondernemers te kunnen sparren. Toch wil ik uiteindelijk een eigen pand, meerdere webdesigner opleiden en in dienstnemen. Zo ruimte creëren om zelf meer op pad te gaan en mij te richten op de acquisitie. Op den duur wil ik ook mijn eigen leeftijdsgroep in de watten leggen en de hippe mensen over laten aan de hippere jongere designers die ik heb opgeleid”. Wederom deelt Marieke haar toekomstplannen met volle overtuiging. Ik voel haar enthousiasme en zie weer dat kleine meisje wat zeker weet dat zij gaat ondernemen en haar dromen waar gaat maken.

Net het interview ben ik niet alleen geraakt door Marieke haar warmte en openheid, vooral ook geïnspireerd. Wat zo duidelijk naar voren komt, is dat geloven in jezelf en jouw droom één van de belangrijkste bouwstenen voor een succesvolle onderneming of ander toekomstig succes is. Marieke blijf ik dan ook met veel plezier volgen en hoop als ondernemer nog veel van haar te leren.

Je kunt Marieke Webdesign ook volgen op Instagram @mariekewebdesign of kijk op haar website http://www.mariekewebdesign.nl