Zeg nooit nooit!!

Als je mij ergens niet zomaar naar binnen krijgt dan is het wel het kamertje van de psycholoog of maatschappelijk werker.  Daar krijg ik echt de kriebels van en er komt niet veel uit. Als Ellemieke mij via LinkedIn met een stoer berichtje benaderd, heeft zij mijn aandacht. Wederom is er meteen een klik en daarom besluit ik mijn gevoel te volgen en ga met Ellemieke in gesprek. Allereerst mocht ik een wandelcoach sessie ervaren. Tegen al mijn verwachtingen in was dat een bijzondere ervaring. Erg blij dat ik dat heb gedaan. In mijn blog kun je lezen wat Ellemieke precies doet als coach en wie zij is als ondernemer.

In gesprek met Ellemieke Hop Jansen van EHJ Coaching

Ellemieke Hop Jansen (45) is een eerlijke, soms gevoelige vrouw. Die met humor, muziek en veel liefde in het leven staat. Houdt van gek doen, dansen en bewegen. Vergeet soms dat ze sportief is maar heeft dit nu gelukkig weer opgepakt. Ze is ook moeder van Mayke (13) en Gijs (11). Haar man Bart (47) en ook de kids leven mee met alles wat Ellemieke als ondernemer doet. Iedereen heeft zijn of haar reden om te gaan ondernemen. Na eerst een coaching sessie te hebben ervaren, ging ik daarover met Inspired by Maggie met Ellemieke in gesprek.  

Waarom wilde je coach worden?

Voor het interview vind ik het belangrijk dat de ondernemer op zijn of haar gemak is. Daarom laat ik Ellemieke de plek uitzoeken waar we het interview houden. In geval van Ellemieke beland ik op een heerlijk terras bij een strandtent in Katwijk aan Zee. Daar zit Ellemieke samen met haar hond Bo al op mij te wachten. Na heel lang bijkletsen start ik met het interview en vraag haar waarom zij coach wilde worden. Ellemieke: Het coachen en mensen helpen ontdekken waar hun eigen kracht ligt door te ervaren, zie ik als een groot goed.”  Ik heb hiervoor in de zorg een tijd als Teamleider gewerkt. Na drie jaar werd mijn contract niet meer verlengd en kwam ik een jaar thuis te zitten. In dat jaar kwam er wat rust en ging ik op zoek naar wat ik wilde. Namelijk mensen meer verbinden en gesprekken voeren. Leidinggeven wilde ik niet meer. Daar ligt mijn passie niet. Wel bij het coachen van mensen en hen helpen ontdekken waar hun kracht ligt en wat ze ‘echt willen. Toen ik de opleiding tot wandelcoach ben gaan doen werd mijn gevoel bevestigd. Toen wist ik het zeker: ”dit is het!”

Waarom heb je de stap naar ondernemen gezet?

We kletsen vrolijk verder maar ik merk dat ik niet helemaal mijn vinger kan leggen op waarom Ellemieke de stap naar het ondernemen heeft gezet. Daarom vraag ik het haar gewoon. Ellemieke:” Het is niet zo dat ik ondernemen een passie voor mij was hoor. Eerlijk gezegd was ik daar helemaal niet bewust mee bezig.  Op gegeven moment vroeg mij oude werkgever mij om weer bij hun te komen werken. Nu in de functie als Teamcoach, gericht op gebied van zelforganisatie. Die baan wilde ik wel!” Door de manier waarop Ellemieke dit zegt voel ik haar drive. Daarom om vraag ik haar waarom zij hier zo blij van werd. Ellemieke:” na het volgen van mijn coachingsopleidingen werd mijn beeld over coachen nog meer gevoed. Hierdoor voelde ik mij zo krachtig en goed. Bovendien had ik door de opleiding ook echt wat te bieden. De meeste mensen dachten wel mee, maar de andere teamcoaches hadden een andere visie over het coachen. Daar baalde ik enorm van en ook de work life balance begon mee te spelen. Onverwacht kon ik toen met een andere Teamcoach op ZZP basis een opdracht doen dat voelde zo goed!  Eigenlijk kwam toen ook het besef dat wat en hoe ik het wilde waarschijnlijk niet bij deze – of andere werkgevers zou vinden. Daarnaast wilde ik ook heel graag meer tijd met de kinderen doorbrengen. Dit alles bij elkaar maakte dat ik besloot te stoppen als teamcoach in de zorg en als ZZP er verder te gaan”.

Waar staat EHJ Coaching voor?

Even stil van de weg die Ellemieke heeft bewandeld om tot het ondernemerschap te komen. Lijkt mij ook lastig als je echt graag iets wil uitdragen maar dat voor je gevoel nergens echt kunt creëren. Mooi dat zij nu wel op haar eigen manier met coachen mensen kan helpen. Als ik Ellemieke vraag waar haar EHJ Coaching dan voor staat begint zij heel openhartig te vertellen. “Vroeger was ik altijd met alles en iedereen bezig behalve met mezelf. Totdat iemand mij een spiegel voorhield. Dit vond ik eigenlijk wel heel fijn omdat ik ontdekte dat ik steeds mijn gevoelens op andere projecteerde. Door die spiegel leerde ik mezelf beter kennen en ging dingen van twee kanten bekijken.  Daarom staat mijn bedrijf voor oprechtheid en het creëren van een veilige omgeving waarin iemand helemaal zichzelf kan zijn. Niet onbelangrijk dat iemand zich ook durft open te stellen. Door een ontspannen en creatieve manier van coachen verlaag ik de drempel. Daardoor kan ik iemand in zijn of haar kracht zetten en laten groeien.

Wat zijn je toekomstplannen

Inmiddels is Ellemieke nu een jaar bezig met ondernemen. Zij heeft een positief gevoel over de toekomst van EHJ Coaching. Die opmerking triggert mij en ik vraag haar naar haar plannen. Ellemieke: “ik wil als persoon en ook als ondernemer graag verder groeien. Wel echt als coach want dat zit zo diep, hoort echt bij mij.  Het buiten coachen wil ik uitbreiden met bijvoorbeeld suppen, yoga etc. Een andere mooi plan voor de toekomst is wandelen met Bo. Dieren kunnen namelijk ook drempelverlagend werken en spiegelen mensen ook. Alleen dat duurt nog wel even hoor. Het trainen van Bo is nog wel een klus en daar is tijd voor nodig. Maar wel een serieus plan voor de toekomst”.  Ook een samenwerking met ander ondernemers of instellingen staat op haar lijstje. Met wie zou je dan willen samen werken en waarom? Ellemieke: denk bijvoorbeeld aan HR afdelingen. Genoeg medewerkers die niet lekker in hun vel zitten. Door samen te werken kun je mooie energie creëren en een goeie flow. En niet onbelangrijk, je kunt ziekteverzuim voorkomen door op tijd in gesprek te gaan met je medewerkers”.

Wat maakt jou als coach unique?

Mooi al die plannen en ook leuk om de passie in Ellemieke haar ogen te zien. Krijg ik positieve energie van en het wakkert mijn creativiteit aan. Dan is het tijd voor de vraag waar ik zelf erg dol op ben. Wat maakt jou nou unique als ondernemer? We beginnen allebei te lachen omdat we weten hoe lastig deze vraag voor een startende ondernemer kan zijn. Ellemieke:” het is voor veel mensen niet makkelijk om hulp in te schakelen. Zij voelen een bepaalde drempel om die stap te nemen. Met mijn openheid, oprechtheid en het buiten zijn verlaag ik die drempel. Bovendien mogen klanten zelf aangeven waar zij het buiten coachen willen ervaren. Hierdoor creëren zij voor zichzelf een veilige omgeving”. Ik heb Ellemieke haar coaching zelf ook mogen ervaren. Daarom vul ik haar aan en vertel haar dat haar warme persoonlijkheid, haar humor en de rust die zij uitstraalt voor een fijne sfeer zorgt. Die sfeer maakt dat je je wilt openstellen. Bovendien zorgt het buiten/ de natuur ook nog eens voor een bepaalde energie. Natuurlijk is het voor iedereen anders. In ieder geval weet ik nu dat als je ook niet van de hokjes houdt, maar wel klaar bent voor coaching, een wandelcoach sessie echt een aanrader is.

Heb je nog een tip voor andere ondernemers?

Als laatste daag ik Ellemieke nog even uit en vraag haar welke tips zij als coach heeft voor andere ondernemers. “Vergeet niet te genieten van het spel of de reis. Blijf dicht bij je gevoel of zoek je gevoel regelmatig op. Zo zorg je ervoor dat je steeds meer in je kracht staat als ondernemer. Voor wat betreft een buiten coaching: “zeg nooit, nooit!”

Je kunt EHJ Coaching volgen op Instagram @ehj_coaching en op haar website www.ehjcoaching.nl