De zilverkust van Portugal al ontdekt?

Nou ik wel hoor! Een paar weken geleden ging ik alleen op reis. Iets wat al heel lang op mijn bucketlist stond. Bovendien wilde ik ook heel graag wat tijd met mijn broertje Max en zijn gezin doorbrengen en ik was natuurlijk heel benieuwd naar Fino Seixo. Jullie snappen wel dat ik met Inspired by Maggie ook mijn kans heb gegrepen voor een interview.

In gesprek met Max Walker en Renée van Ekelenburg van Fino Seixo

Max (41) en Renée (37) Emigreerde vier jaar geleden samen met mijn nichtje en twee neefjes naar de zilverkust van Portugal. Max is echt een mensen mens, ontzettend nieuwsgierig en ziet de wereld als een universeel samenhangend geheel. Renée: is een zelfstandige vrouw en wil de dingen graag op haar eigen manier doen. Kan ook heel goed alleen zijn maar geniet ook enorm van familie en vrienden. Haar gezin is voor haar wel echt topprioriteit. Met Inspired by Maggie ging ik op onderzoek uit hoe het ondernemerschap tot stand is gekomen. Ben je ook nieuwsgierig? Lees dan gauw mijn blog en ontdek hoe Fino Seixo is ontstaan.

Hoe kom je in Portugal terecht?

Toen er nog geen kinderen waren gingen Max en Renée met regelmaat kamperen. Het back to basic leven en het vrije gevoel sprak hun enorm aan. Tijdens zo’n kampeertrip kwam ter sprake hoe heerlijk het zou zijn om later op een plek te wonen waar ze samen met hun gezin ook zo konden leven. De eerste vraag die dan bij me op komt is. Hoe kom je dan in Portugal terecht? Max: ”Portugal was niet perse de bedoeling. Het had net zo goed een mooie plek hier in Nederland kunnen zijn. Waar we naar verlangden was een plek waar we meer in verbinding met elkaar konden leven. Ons eigen voedsel konden verbouwen en het liefst een beetje zonnig”. Renée: “Met als doel nu alvast genieten en niet pas na ons pensioen”.  Maar net als velen gingen Max en Renée na hun studie werken en kwamen er drie prachtige kinderen. Renée: ”door het werk en gezinsleven kwamen we toch in de gebruikelijke sleur van het dagelijks leven terecht. Bovendien was de droom die wij hadden, niet heel makkelijk te realiseren in Nederland. Max: “ja, eigenlijk hadden we ons er al bij neergelegd dat dit zo was. Tot Renée haar vriendin een huis in Portugal ging kopen. Voor Renée mooie kans om na paar jaar alleen maar focus op kinderen en het gezin even tijd voor zichzelf te pakken. En dat gunde ik haar ook. Renée raakte gecharmeerd van de omgeving en kwam met mooie verhalen thuis. Daarom besloten we samen naar Portugal te gaan en daar een makelaar in de arm te nemen. Door de makelaar kwamen wij onze huidige woning terecht”.

Waarom en hoe zijn jullie met ondernemen begonnen?

Emigreren naar het buitenland om je droom waar te maken is één. Maar daar zit natuurlijk ook een kostenplaatje aan vast. Renée: “daarom hebben we, in overleg met de makelaar, bewust voor dit huis gekozen. Onder het huis zit namelijk ook nog een ruim appartement en om het huis een groot stuk grond.  Met het idee om het appartement te verhuren en daarmee inkomsten te genereren. Bovendien hadden we ook het gevoel dat we hier voor ons gezin de fijne sfeer en plek konden creëren waar we zo naar verlangden.  Een sfeer die we ook graag met anderen wilden delen”. Nou en ik kan jullie vertellen dat ik, vanaf het moment dat ik het erf kwam oplopen, die sfeer ook meteen voelde. Het is namelijk al erg laat als ik aankom, maar de familie zit dan nog gezellig met het nichtje van Renée te tafelen en kletsen. Ik voel meteen de ontspanning en schuif met veel plezier aan.  Inmiddels hebben zij naast het appartement ook 4 grote luxe tenten waar gasten het gevoel van back tot basic kunnen ervaren. Voor de eerste nacht krijg ik mijn eigen tent toegewezen. Op een heerlijk matras en in alle rust viel ik als een blok in slaap.

Wat betekent Fino Seixo?

Uiteraard heb ik meteen de eerste ochtend mijn hardloopschoenen aangetrokken om de omgeving te verkennen. Als ik na mijn eerste run voor het prachtige huis sta en ernaar kijk, vraag ik me af waarom Max en Renée hun onderneming Fino Seixo hebben genoemd. Nieuwsgierig naar het verhaal hierover, stel ik Max deze vraag.  Max is even stil en krijgt dan een glimlach om zijn mond: “Fino Seixo betekent letterlijk fijne kiezelsteen en zo zien we ons huis ook. Een kiezelsteen in het mooie Seixo. Waar we niet alleen voor onszelf maar ook voor onze gasten een gevoel van back to nature creëren. Iedereen die hier komt heeft daar zijn eigen reden voor. De één kiest bewust voor het appartement omdat ze toch nog dat beetje luxe willen. Anderen willen echt genieten van het buiten zijn en dicht bij de natuur. Dat is allemaal mogelijk in onze tenten met een buitendouche en composttoilet. Zo hopen we voor iedereen een fijne sfeer te creëren en een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn”. Terwijl Max aan het vertellen is kijk ik ook naar Renée. Ze straalt, knikt regelmatig en kijkt vol trots naar Max.

Wat maakt jullie concept uniek?

Zelf ben ik ook aan het genieten en heb bewondering voor hun keuzes. Portugal is een land waar veel toeristen graag naar toe trekken. Daarom vraag ik me af wat het maakt dat toeristen voor dit fijne plekje zullen kiezen. Max: “op ze Portugees zijn we een alojamento local. Fijne locatie met allerlei uitstapjes in de buurt. Renée: “we zijn eigenlijk moeilijk te categoriseren. We zijn namelijk geen camping of bed and breakfast. Gasten komen bij ons langs als groep, gezin of alleen. Door de verschillende nationaliteiten ontstaat er vaak een kleinschalige community. In de grote buitenkeuken zien we ook gebeuren dat mensen vrijblijvend gezellig voor elkaar gaan koken. En heb je geen zin dan trek je je lekker terug in jouw tent of het appartement. Wat ook heel fijn is, is dat gasten gebruik kunnen maken van het biologische fruit en groente dat wij zelf verbouwen. Gasten worden ook in ons gezin opgenomen waarbij onze kinderen echt een verbindingsfactor zijn. De kids draaien ook graag mee in het bedrijf”. Iets wat ik zelf ook al had ervaren bij aankomst maar ook tijdens mijn verblijf. Ook zij hebben de ondernemersgeest van hun ouders. Zo verkoopt mijn neefje mij een heerlijke appelperenmoes en krijg ik van mijn nichtje een uitgebreide massage. Uiteraard wel tegen een vergoeding.  Zo ben ik in korte tijd zes euro lichter.

Toekomstplannen

Zo fijn om te zien en mogen ervaren hoe Max en Renée samen met hun kinderen dit mooie plekje hebben gecreëerd. Toch heb ik het gevoel dat dit nog maar het begin is. Aangezien ik mijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen vraag ik hun ook naar hun toekomstplannen. Max en Renée:” Uiteraard hebben we bepaalde zakelijke doelen die we willen behalen. Op dit moment vinden we het belangrijkste dat de puntjes op de I worden gezet. ” Deze opmerking wekt wederom mijn nieuwsgierigheid. Welke puntjes zouden jullie dan willen aanpakken? Max: “De tenten wat meer aankleden vanbinnen en eromheen nog gezelliger maken. Meer activiteiten organiseren zoals een pizza middag, yogaworkshop, meer natuurlijke producten maken en verkopen. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie etc. Eigenlijk nog meer het natuurlijke uitdragen en het hele concept verbeteren. Met als doel dit concept als olievlek verspreiden door Portugal. Renée: “we hopen hier ook de lokale bevolking bij te betrekken en te helpen”.

Dreams can come true

Wat een mooie insteek en geweldige toekomstplannen. Uiteraard blijf ik Fino Seixo met veel plezier volgen. Bewondering voor Max, Renée en hun kinderen hoe ze toch hun droom hebben waar kunnen maken. Het ondernemerschap is soms hard werken. Van dichtbij heb ik gezien hoe hard ze hier met ze allen werken maar ook enorm van genieten van Fino Seixo. Juist door het harde werken ben ik ook benieuwd wat voor droom ze nog voor zichzelf als persoon hebben. Als ik die vraag aan Renée stel, gaan haar ogen twinkelen en ze zucht. “Paarden, ik wil dan ook graag paarden en kippen. Daar word ik echt blij van. Dat samen met mijn gezin en dit alles is voor mij genoeg hoor”.  Max daarentegen wordt heel serieus als ik die vraag stel. Hij heeft ook even nodig om antwoord te geven. Dan zegt hij ineens: “Inspireren! Ik wil de wereld rondreizen en andere mensen inspireren om te doen waar ze blij van worden en te geloven in hun dromen”.

Met een glimlach sluit ik het interview af want ook mijn droom is uitgekomen. Bovendien voel ik rust en sta weer zoveel dichter bij mezelf. Dit is echt een ervaring die ik iedereen gun waar ik Max, Renée en de kids heel dankbaar voor ben. Dus wil je even helemaal weg uit de dagelijkse sleur en het binnenland van Portugal ontdekken? Denk dan aan dit fijne plekje in Seixo aan die mooie Zilverkust van Portugal.

Je kunt Fino Seixo volgen op Instagram @finoseixoholiday of kijk op de website www.finoseixo.com